|
Post by Φάνης on Nov 3, 2022 14:30:41 GMT 2
Ευχαριστώ Άλεξ! Ναι, σίγουρα, όπως βολεύεται ο καθένας, αρκεί να γίνετε η δουλειά! Σχετικά με το τιμόνι, έχοντας αλλάξει τα πιρούνια με νίκελ, νομίζω οποιαδήποτε βάψιμο του πλαστικού τιμονιού σε απόχρωση νίκελ, θα έδειχνε παράταιρο. Από φώτο αναφοράς, υπάρχει και η λύση να κρατήσω το πλαστικό τιμόνι, αλλά να το βάψω semi-gloss black. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από την επιτυχία/αποτυχία του λυγίσματος! Οψόμεθα! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 3, 2022 14:44:10 GMT 2
Και η εναλλακτική του BMF θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως, ένα απλό ''Δ'' είναι το τιμόνι χωρίς πολλά πολλά, λογικά δεν θα σε δυσκολέψει. Ωστόσο όντως και το μαύρο ματ θα δείχνει πολύ ωραίο....
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 3, 2022 21:40:51 GMT 2
Και η εναλλακτική του BMF θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως, ένα απλό ''Δ'' είναι το τιμόνι χωρίς πολλά πολλά, λογικά δεν θα σε δυσκολέψει. Ωστόσο όντως και το μαύρο ματ θα δείχνει πολύ ωραίο.... Καλύτερο θα ήταν το Mirror Finish της Hasegawa αλλά και πάλι πιστεύω θα υπάρχει πρόβλημα στις καμπύλες. Οπότε, στην τελική, αν δεν αλλαχθεί με μεταλλικό, θα βαφτεί. Τείνω προς μαύρο. Το ερώτημα είναι, mat ή semi-gloss το μαύρο; Επίσης, να το σφραγίσω με αντίστοιχο βερνίκι για προστασία ή όχι; Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 4, 2022 1:05:16 GMT 2
Εγώ γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις (πλαίσιο, καπάκι αλυσίδας κλπ) προτιμώ να έχω semi επιφάνειες και βενίκι για προστασία, δίνουν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 4, 2022 7:48:23 GMT 2
Εγώ γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις (πλαίσιο, καπάκι αλυσίδας κλπ) προτιμώ να έχω semi επιφάνειες και βενίκι για προστασία, δίνουν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Στόκαρα και έτριψα κάποια sink marks που προέκυψαν μετά την αποχρωμίωση του και το Σ/Κ θα ασταρωθεί-βαφτεί-βερνικωθεί να είναι ετοιμοπόλεμο - θα ανεβάσω φωτό στην επόμενη ενημέρωση! Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 4, 2022 19:34:29 GMT 2
Εχθές και σήμερα δούλεψα πάνω στα πιρούνια, στην αλυσίδα και στο τιμόνι. 1. Αφού μάσκαρα τα μεταλλικά κομμάτια στα πιρούνια, αποφάσισα τελικά να αφαιρέσω και την βάση για το ταχύμετρο. Μετά αστάρωσα με Mr Finishing Surfacer (black) να δω ατέλειες. Σε ένα από τα πιρούνια χαμηλά, υπήρχε ενα sink mark που δεν το είχα δει πριν και το διόρθωσα (στοκάρισμα-τρίψιμο). Επίσης, αποφάσισα να αλλάξω και εκεί τις ανάγλυφες βίδες. Οπότε άνοιξα τρύπες (και σπείρωμα Μ2.0 σε μια από αυτές αφού θα βιδωθεί), και επέλεξα κάποιες από το στοκ μου που πιστεύω ότι ταιριάζουν (ίσως όμως χρησιμοποιήσω κάποιες άλλες στο τελικό μοντάρισμα). Κατόπιν, ξανά ασταρώθηκαν, βαφτηκαν πρώτα με LP-5, μετά έβαψα το λαστιχένιο τμήμα με LP-5+XF-85 (σε ίση αναλογία), κατόπιν μάσκαρα το λαστιχένιο τμήμα και τέλος έβαψα με LP-70 (πολύ μου άρεσε το συγκεκριμμένο χρώμα της LP σειράς!) Τέλος, στην κορυφή των μεταλλικών τμημάτων, κόλλησα με 5mins epoxy glue τα τμήματα υποδοχής για την τιμονόπλακα που είχα αφαιρέσει από τα πλαστικά κομμάτια, οπότε είναι έτοιμα για συναρμολόγηση, όταν ετοιμαστεί η μπροστινή ρόδα. Tο συνολικό αποτέλεσμα στα πιρούνια με ικανοποιεί αρκετά και ελπίζω να μην έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην συναρμολόγησή τους. Τα καπάκια βάφτηκαν επίσης με LP-70 αφού πρώτα είχαν ασταρωθεί με το συνήθες Mr Finishing Surfacer (black). Θα τους κάνω και ένα wash πριν την τοποθέτησης τους. 2. Η αλυσίδα που δίνει το κιτ είναι ένα κομμάτι από χοντρό πλαστικό. Έχει κάποια ανάγλυφη λεπτομέρεια αλλά μέχρι εκεί. Στην σημερινή εποχή με τις aftermarket μεταλλικές/resin ή τις 3d εκτυπώσεις αλυσίδων, η συγκεκριμένη δείχνει παιδική. Θα ήθελα να μπορώ να σχεδιάζω-εκτυπώνω τις δικές μου ή να είχα κάποια aftermarket για το συγκεκριμένο, αλλά κανένα από τα δύο δεν παίζει την δεδομένη χρονική στιγμή. Οπότε αποφάσισα να την βελτιώσω ελαφρά, αφαιρώντας πρώτα τις ραφές (εσωτερικά και εξωτερικά), να στοκάρω και να τρίψω τα πολλά sink marks στο πίσω μέρος του μεγάλου γραναζιού (κάποια από αυτά φαίνονται όταν κοιτάξεις από την πίσω μεριά της ρόδας) και να ανοίξω τρύπες (με τρυπανάκι 0.3mm) κατά μήκος της καδένας ώστε να μην παραμείνει ένα συμπαγές πλαστικό κομμάτι. Στην συνέχεια, με μια μεταλλική μικρολίμα της Hobby Elements, προσπάθησα να δώσω μια πιο τετράγωνη όψη σε κάθε οπή, όπου μπορούσα, να μην δείχνει απλώς ένας κύκλος. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει ιδιαίτερα (θα έπρεπε να είχα μεγαλώσω ακόμη τις τρύπες ….) αν και θέλω να πιστεύω ότι τελικά άξιζε τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωσα για αυτή την μικρο-βελτίωση - σίγουρα θα έδειχνε πολύ καλύτερο αν επίσης χάραζα ώστε να ξεχωρίσουν οι συνδετικοί κρίκοι, αλλά μετά από σκέψη αποφάσισα να μην το πράξω (ίσως το δοκιμάσω, μαζί με μεγαλύτερο άνοιγμα των οπών, σε κάποια άλλη κατασκευή, αν και φυσικά θα προτιμήσω μια aftermarket αλυσίδα όπου και όταν μπορώ να προμηθευτώ!). Στην συνέχεια ασταρώθηκε με Mr Finishing Surfacer (black) και βάφτηκε με X-11. Έκανα wash και διάφορα drybrush και βάφτηκαν οι πήροι των μεταλλικων κρίκων με το Chrome της Vallejo (με μια οδοντογλυφίδα). Τέλος, τις ανάγλυφες βίδες στο μεγάλο γρανάζι αποφάσισα να μην τις αλλάξω με μεταλλικές, και απλώς τις έβαψα με Mr Color C9. 3. Τέλος, μετά την προεργασία (στοκάρισμα-τρίψιμο κάποιων sink marks που προέκυψαν μετά την αποχρωμίωση του), το τιμόνι ασταρώθηκε με Mr Finishing Surfacer (black), βάφτηκε με X-18 και σφραγίστηκε με X-35. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν θα το χρησιμοποιήσω, αλλά το ετοίμασα για παν ενδεχόμενο. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 4, 2022 21:23:14 GMT 2
Φανταστική δουλειά στα πιρούνια Φάνη και η αλυσίδα ''ζωντάνεψε'' για τα καλά, αν και ίσως η αλλαγή των μεταλλικών βιδών να πρόσθετε το κάτιτίς παραπάνω. Τέλος το τιμόνι το βρίσκω πολύ σένιο, αλλά βέβαια εσύ αποφασίζεις. Καλή συνέχεια.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 4, 2022 22:09:58 GMT 2
Φανταστική δουλειά στα πιρούνια Φάνη και η αλυσίδα ''ζωντάνεψε'' για τα καλά, αν και ίσως η αλλαγή των μεταλλικών βιδών να πρόσθετε το κάτιτίς παραπάνω. Eυχαριστώ 'Αλεξ! Αν ήμουν περισσότερο ευχαριστημένος με την αλυσίδα, σίγουρα θα άλλαζα τις ανάγλυφες βίδες με μεταλλικές... Επειδή όπως ανέφερα δεν είμαι, και οι μεταλλικες βίδες δεν είναι και ιδιαίτερα φθηνές, είπα σε κάποια κομμάτια να κάνω οικονομία και να τις κρατήσω για άλλες κατασκευές...... Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 5, 2022 9:39:28 GMT 2
Φάνη, η αλυσίδα είναι μια χαρά. Ούτε βίδες χρειαζόταν ούτε 3D και όταν το βάλεις στη βιτρίνα, ούτε θα το θυμάσαι. Το τιμόνι σούπερ είναι, μην ασχοληθείς καν με μέταλλα και τα πιρούνια επίσης πολύ καλά. Προφανώς το ξέρεις και εσύ ότι το σπείρωμα δεν ήταν αναγκαίο, αλλά ΟΚ, είναι εξάσκηση για δύσκολες περιπτώσεις που πιθανόν χρειάζεται. Πολύ καλή πρόοδος. Τελείωσε να την χαρείς στα ολοκληρωμένα. Καλημέρα
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 5, 2022 12:56:13 GMT 2
Φάνη, η αλυσίδα είναι μια χαρά. Ούτε βίδες χρειαζόταν ούτε 3D και όταν το βάλεις στη βιτρίνα, ούτε θα το θυμάσαι. Το τιμόνι σούπερ είναι, μην ασχοληθείς καν με μέταλλα και τα πιρούνια επίσης πολύ καλά. Προφανώς το ξέρεις και εσύ ότι το σπείρωμα δεν ήταν αναγκαίο, αλλά ΟΚ, είναι εξάσκηση για δύσκολες περιπτώσεις που πιθανόν χρειάζεται. Πολύ καλή πρόοδος. Τελείωσε να την χαρείς στα ολοκληρωμένα. Καλημέρα Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τον σχολιασμό και την ενθάρρυνση! Ναι, το σπείρωμα δεν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα να ανοίξω σπείρωμα σε πλαστικό (χρησιμοποιώντας λίγο νεράκι για να βιδώσω) και το πλαστικό της Heller αντέδρασε όμορφα και χωρίς προβλήματα. Οπότε ήταν καλή εξάσκηση! Κρίμα που αυτό το κινεζικό tap set ξεκινάει από Μ1.1 και όχι από Μ1.0! Και εγώ τείνω να χρησιμοποιήσω το πλαστικό τιμόνι τώρα που το έβαψα semi-gloss black. Παίρνω τον χρόνο μου γιατί θέλω να κάνω κάποιες μικρό βελτιώσεις στην τιμονόπλακα και σε κάποια άλλα κομμάτια, και αύριο λογικά θα βερνικώσω τα άσπρα κομμάτια! Καλό Σ/Κ!
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 7, 2022 11:36:33 GMT 2
Το τιμόνι γιατί θέλεις να το αλλάξεις, είναι χοντροκοπιά?
Όχι, μια χαρά είναι, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Κατά τα άλλα διάβασα με ενδιαφέρον την ανταλλαγή απόψεων περί εξοπλισμού των συνεργείων, και τείνω να συμφωνήσω με τον Γιώργο: Έχω φτιάξει συνολικά 10 μηχανές (μία στην 1/4, 4 στην 1/6 και 5 στην 1/8) και δεν νομίζω κάποια στιγμή να είπα "αχ, να είχα τώρα ένα jig...". Αλλά ο καθένας όπως τον βολεύει! Καλή συνέχεια!
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Nov 8, 2022 12:23:09 GMT 2
Ωραιες επεμβασεις Φανη κουκλα θα βγει!
Μια ερωτηση μονο, πιο πανω γραφεις οτι ανακατεψες LP5 kai XF85 μπορει να γινει αυτο? Δεν το ηξερα!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 8, 2022 15:17:23 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη! Ας ελπίσουμε όλα να πάνε βάση σχεδίου μέχρι το τέλος! Σχετικά με την ανάμειξη: Ως γνωστόν, οι σειρές Χ και ΧF της Tamiya μπορούν να αραιωθούν και με laquer thinner οπότε αποκτούν τα χαρακτηριστικά μιας laquer μπογιάς σε αυτήν την περίπτωση. Άρα, δεν έχεις κανένα πρόβλημα αν αναμείξεις X ή XF με LP αρκεί να τα αραιώσεις με laquer thinner (εγώ χρησιμοποιώ είτε το Mr Leveling Thinner (κίτρινο καπάκι) είτε το νέο laquer thinner της Tamiya με το retarder (πορτοκαλί καπάκι)). Κάνε και εσύ ένα μικρό δοκιμαστικό να το ελεγξεις. Καλή συνέχεια!
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Nov 9, 2022 11:05:21 GMT 2
Αυτο χρησιμοποιω και εγω Φανη το mr leveling Απλα δεν συνδυασα στο μυαλο μου οτι μπορεις να τα ανακατεψεις!!
Ευχαριστω
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 9, 2022 21:31:10 GMT 2
Αν και είχα κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις, συνέχισα τις εργασίες μου στην βελτίωση αρκετών ανάγλυφων λεπτομερειών στα πλαστικά κομμάτια του κιτ. Όλα τα κομμάτια παρακάτω ασταρώθηκαν με Mr Finishing Surfacer 1500 (black). Αν και έχω επιλέξει διάφορες βίδες στις φωτό παρακάτω, η τελική απόφαση για ποιες θα χρησιμοποιήσω τελικά θα παρθεί στην συναρμολόγηση! 1. Πρώτα ασχολήθηκα με τα 2 μαρσπιέ. Είχαν το καθένα από ένα βαθύ sink mark στο εσωτερικό τους το οποίο βγάζει μάτια αν δεν αφαιρεθεί! Αν και το αφαίρεσα λειαίνοντας την εσωτερική επιφάνεια με το ταχυτροχό, δεν μου άρεσε έτσι όπως ήταν συμπαγή και τα άνοιξα. Βάφτηκαν με LP-11. Επίσης, έκανα ένα ελαφρύ wash με το Panel Line Accent Color (black) της Tamiya, να τονιστούν λίγο τα δόντια. 2. Κατόπιν, ασχολήθηκα με την τιμονόπλακα και τον κάτω βραχίονα. Ολες οι ανάγλυφες βίδες αφαιρέθηκαν και ανοίχτηκαν τρύπες και κατάλληλες εγκοπές (με πριονάκι και μικρολίμες) ώστε να δείχνουν ποιο κοντά στο πραγματικό. Βάφτηκαν με LP-70. Στον κάτω βραχίονα τοποθετήθηκαν και 4 PE της Top Studio. Κανονικά δεν θα έπρεπε να εξέχουν τόσο πολύ, αλλά με λιγο wash δείχνουν καλύτερα (έκανα στο 1 για σύγκριση), όποτε τείνω να τα κολλήσω και να τους κάνω wash. Εκτός από την κεντρική βίδα στην τιμονόπλακα που θα είναι Μ1.4 (ίσως την αλλάξω με Μ1.6 να είναι λίγο μεγαλύτερη), οι υπόλοιπες βίδες (4 συνολικά) θα είναι M0.8 με αντίστοιχα παξιμάδια - προς το παρόν δεν έχω ενσωματώσει τις βίδες με τα παξιμάδια στην τελική θέση, απλώς μια φωτό πως πως θα δείχνουν - θα ανεβάσω στην πορεία φωτό με τις βίδες-παξιμάδια ενσωματωμένα, όταν τοποθετηθούν στα πιρούνια. 3. Τρύπες για βίδες και κατάλληλες εγκοπές ανοίχτηκαν και στις μανέτες στα σημεία που πιάνουν στο τιμόνι. Οι βίδες θα είναι μάλλον Philips type, από την T2M, 1.0mm. Βάφτηκαν LP-11 - πρέπει ακόμη να μασκάρω και να βάψω τα καλύμματα με X-18 ή LP-5. Σε κάθε άκρη μάλλον θα προσαρμοστεί και ένα 1.0mm tapered hex fitting της Top Studio για να δεχθεί την καλωδίωση. Δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στο πραγματικό, είναι μια προσωπική επιλογή και τείνω στο να τα κρατήσω. 4. Το ένα από τα δύο χερούλια είχε ένα πολύ βαθύ sink mark το οποίο πρώτα στοκαρίστηκε με τον εποξικό στόκο της tamiya και μετά με Mr Surfacer 500. Βάφτηκαν με LP-5. Χρειάζεται να βάψω και ένα κουμπί κόκκινο. 5. Τρύπες ανοίχτηκαν και στις 2 λαβές που συγκρατούν το τιμόνι στην τιμονόπλακα. Βάφτηκαν με LP-70. Οι βίδες είναι Μ0.6. Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή των Dummy Allen Screws 0.75mm της Autograph Models, οπότε σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα πρέπει να αντικαταστήσω την κεντρική βίδα με stainless steel M1.4 ή M1.6 - απλώς δεν ξέρω αν ταιριάζει ο συνδυασμός brass και stainless steel βιδών. 6. Ανοίχτηκε τρύπα για Μ1.0 βίδα και αντίστοιχο παξιμάδι στο πλαϊνό στήριγμα, ώστε να είναι λειτουργικό και να μπορεί να ανοιγοκλείνει (λογικά θα το έχω στην κλειστή θέση, δεν θα το χρησιμοποιήσω για το βασικό στήριγμα). Θα βαφτεί XF-16, απλώς κόλλησα το ένα τμήμα στον βραχίονα να μην υπάρχουν μεγάλα κενά, και θα βάλω στην κορυφή weld. Eπίσης φτιάχτηκε και ένα ελατήριο και ανοίχτηκαν τρύπες για τις δύο βίδες που το συγκρατούν (είναι προσωρινά τοποθετημένο και η κάτω βίδα θέλει κόψιμο για να μπει στην τελική θέση της). Ίσως το ελατήριο να είναι λίγο μακρύτερο από ότι θα έπρεπε αλλά νομίζω δεν δείχνει άσχημο οπότε τείνω να μην το αλλάξω και να το κρατήσω. 7. Τέλος, αλλάξαμε την ράβδο για το φρένο με μεταλλική και ένα κομμάτι από ελατήριο εκτόνωσης που νομίζω είχα από κάποιο στυλό (?) και ταίριασε γάντι! Δεν είχα αντίστοιχη ράβδο να κόψω το κομμάτι που χρειαζόμουν, οπότε χρησιμοποίησα 0.8mm stainless steel σύρμα -το οποίο το κύλησα ανάμεσα σε δύο επίπεδες επιφάνειες για ισιώσει. Στην συνέχεια, έκοψα ένα κομμάτι από stainless steel sheet πάχους 0.1mm και έφτιαξα το στήριγμα, αφού το λύγισα κατάλληλα με ένα plier στο οποίο, μετά από διάφορες προσπάθειες, βρήκα ένα εύκολο τρόπο να ανοίξω τις 3 τρύπες, 1 για την ράβδο, και 2 για την βίδα. Δοκίμασα Μ0.6 με αντίστοιχο παξιμάδι, και έκανα κάποιες δοκιμές να δω αν οι μετρήσεις μου δεν είναι τελείως λάθος. Όταν βαφτούν τα κομμάτια, και πριν την τοποθέτηση θα λειαίνω το μεταλλικό άκρο που έφτιαξα να δείχνει λίγο καλύτερο και θα κόψω την βίδα στο κατάλληλο μέγεθος. (‘Ισως όμως την τροποποιήσω λίγο και αλλάξω και την ράβδο με 0.6 mm stainless steel να δείχνει πιο λεπτή.) 8. Νομίζω μου έχουν μείνει η εξάτμιση (ξεκίνησα ήδη τις εργασίες, θα δοκιμάσω να ενώσω τα 2 κομμάτια και να βάλω κάποιο weld αφού πρώτα το δοκιμάσω πάνω στον σκελετό να δω την ακριβή θέση του), οι αναρτήσεις που θέλουν λίγο δουλειά, τα 2 ελάσματα στους τροχούς μαζί με 2-3 μικρά κομμάτια, και φυσικά οι τροχοί-ακτίνες. Αυτά θα πάρουν λίγο χρόνο μέχρι την επόμενη ενημέρωση, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί και τα άσπρα κομμάτια. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 10, 2022 13:33:57 GMT 2
Πολλές και ενδιαφέρουσες εργασίες Φάνη, υποψιάζομαι ότι αυτές οι έξτρα βελτιώσεις είναι το αλατοπίπερο της μοντελιστικής ζωής που εξιτάρουν πολλούς....!!!
|
|