|
Post by Φάνης on Oct 24, 2022 20:49:11 GMT 2
Πολύ ωραία και μεθοδικά πάει φανη! Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Ελπίζω να έχω σύντομα ενημέρωση με κάποια βαμμένα /συναρμολογημένα κομμάτια! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2022 13:43:51 GMT 2
Συνέχισα τις εργασίες στην TY 125 και έχουμε κάποια πρόοδο. 1. Καταρχάς, αφαίρεσα όλες τις τις ανάγλυφες βίδες που προτίθεμαι να αλλάξω με μεταλλικές (κυκλωμένα με κόκκινο χρώμα). Επίσης, κοιτάζοντας διάφορες φωτογραφίες πρόσεξα ότι εκεί που μπαίνουν τα πλαϊνά φλας (τα οποία δεν δίνει το κιτ) στον σκελετό του κιτ υπάρχει σε κάθε πλευρά ένα ανάγλυφο ρίβετ. Όμως χωρίς τα φλας, στο πραγματικό υπάρχουν δυο τρύπες για να βιδώνουν (κυκλωμένα μπλε χρώμα). Οπότε αφαίρεσα τα 2 ανάγλυφα ρίβετς και άνοιξα κατάλληλες τρύπες (με τρυπανάκια 0.5mm και 1.2mm) - οι τρύπες αυτές διακρίνονται στις τελευταίες φωτό με τον σκελετό ενσωματωμένο στο bike jig. 2. Ασχολήθηκα λίγο με τα φτερά και το κάλλυμα της αλυσίδας. Είναι λίγο χοντρά και εκτός κλίμακας, οπότε με διάφορες εργασίες τα έχω λεπτύνει αρκετά αλλά εσωτερικά στα φτερά στις εξοχές υπάρχουν sink marks που φαίνονται αν κοιτάξει κανείς από χαμηλά, οπότε τα έχω στοκάρει και θα τριφτούν πριν βαφτούν. Αρκετά sink marks είχε και το κάλλυμα της αλυσίδας τα οποία σοκαρίστηκαν και τρίφτηκαν. 3. Βάφτηκαν τα κομμάτια του κινητήρα και άρχισε η συναρμολόγηση. Επίσης βάφτηκαν τα καλλύματα του κινητήρα και περάστηκαν οι μεταλλικές βίδες της top studio (με την βοήθεια του sticky pick up pencil). Σε όλα τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκε Μr Surfacer 1500 black για αστάρι και μετά LP-5 (semi-gloss black) και XF-16 (flat aluminium). 4. Στην συνέχεια έπρεπε να αρχίσω το μοντάρισμα του κινητήρα στον σκελετό. Έπρεπε όμως πρώτα να βγάλω άκρη με την καλωδίωση που δίνει το κιτ αφού οι οδηγίες είναι το αδύναμο σημείο του. Από φωτό της κατασκευής του Κωνσταντίνου και στο διαδύκτιο έβγαλα κάποια άκρη. Όμως η καλωδίωση που δίνεται στο μαύρο πλαίσιο της Heller, αν και βοηθητική για μια OOB κατασκευή, δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Ούτως η άλλως, δεν μπορούν να καθαριστούν ικανοποιητικά οι ραφές αυτών των καλωδίων ούτε να στοκαριστούν-τριφτούν κάποια σημεία τους από sink marks - επίσης στο δικό μου πλαίσιο έχουνε λόγω υπερβολικής ζέστης σκληρύνει αρκετά, οπότε έχασαν την ευκαμψία τους και σπάνε εύκολα. Άρα έπρεπε να αλλαχθούν. Οπότε ξεκίνησα με την πίπα μπουζί και τα παρελκόμενα (σημειωμένο με κόκκινο χρώμα) χρησιμοποιώντας plastic rods. Στην συνέχεια άλλαξα και τις υπόλοιπες καλωδιώσεις στον κινητήρα (χρησιμοποιώντας κυρίως καλώδια της Tamiya, διαμέτρου 0.65mm, 0.8mm και κάποια άλλα μεγαλύτερης διαμέτρου του εμπορίου καθώς και κομμάτια heat shrink tubes 0.2mm). 5. Κατόπιν έβαψα τα υπόλοιπα κομμάτια με LP-5 (semi-black) και XF-56 (metallic grey) για την σύνδεση του κινητήρα. Έγινε κάποιο dry brush και περάστηκε panel line accent color (black) της Tamiya. Πέρασα και ένα PE binder της CTM 6. Τέλος, όλα κολληθήκαν πάνω στον σκελετό που βάφτηκε με XF-16 (flat aluminium). Κάποιες ανάγλυφες βίδες στις ενώσεις του κινητήρα με το πλαίσιο βάφτηκαν με Mr Color C9 (metallic gold). Δυστυχώς στη ένωση του μικρού καλύμματος με το σώμα του κινητήρα έτρεξε λίγη κόλλα από την πίεση (είχα μάλλον από απροσεξία βάλει περισσότερη από ότι έπρεπε - θα δω αν μπορώ να τρίψω τοπικά, να μασκάρω και ξαναβάψω την ένωση). Το bike jig είναι φτιαγμένο για 1:12 μηχανές αλλά με λίγη προσπάθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για 1:9 και 1:8 μηχανές. Για ευστάθεια χρησιμοποίησα ένα κομμάτι brass tube το οποίο έκοψα με το electric cutter της master tools (μπορεί να κόψει μέχρι 3.5mm). Χρόνια πολλά και καλό ΠΣΚ!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2022 15:15:40 GMT 2
Πολύ μεθοδική η μέχρι τώρα προετοιμασία, ο δε πάγκος ζηλευτός! Καλή επιτυχία και με τα βαψίματα! Ευχαριστώ πολύ φίλε, συγγνώμη δεν είχα προσέξει το σχόλιο σου προηγουμένως. Έγινε κάποια πρόοδος με το βάψιμο και την συναρμολόγηση! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 28, 2022 20:28:33 GMT 2
Καλή και σημαντική η πρόοδος, Φάνη. Πραγματικά δεν βλέπω το λόγω να ασχοληθείς με τις ακτίνες, αφού θεωρώ μεγαλύτερο το όφελος του να ξεκινήσεις τη σεζόν με ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, σε σχετικά γρήγορο χρόνο. Όπως δεν βλέπω το λόγο της χρήσης αυτών των jig για τις μηχανές, γιατί πραγματικά τι θα πάθει αν την ακουμπήσεις σε μία πετσέτα και να τη συναρμολογείς ή των sticky pencils, αφού ένα καλό τσιμπίδι είναι πολύ πιο ακριβές και γρήγορο. Τέλος πάντων, γεροπαραξενιές, μπορεί απλά να είμαι ολντ σκουλάς. Χρόνια πολλά και καλή συνέχεια.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 29, 2022 8:21:30 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, Θα το σκεφτώ για τις ακτίνες όταν φθάσω εκεί. Προς το παρόν έχω αποχρωμιώσει τους τροχούς και θα τρίψω ελαφρά τις ακτίνες να φύγουν οι ραφές τους και μετά θα κολληθούν τα μισά τους κομμάτια. Σίγουρα θα υπάρχει μια άσχημη ένωση όταν κολληθούν και θα δω αν μπορώ να την εξαλείψω σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να αντικατασταθούν οι ακτίνες. Προέχουν οι πίσω αναρτήσεις, τα πηρούνια και το τιμόνι. Όσον αφορά το sticky pencil μου έχει λύσει τα χέρια, ειδικά στις μικροσκοπικές βίδες αφού οποιαδήποτε τσιμπίδα, με λίγη έξτρα πίεση, τις εκτοξεύει στο άπειρο. Επίσης είναι ιδανικό για PE κομμάτια και στοιχίζει €4-€5, πολύ λιγότερα από οποιαδήποτε καλή τσιμπίδα, και κρατάει μια ζωή (ενώ η τσιμπίδα αν χαλάσει λίγο η μύτη της δεν μπορεί να κάνει την δουλειά και πρέπει να αγοράσεις καινούργια). Αν βρεις κάποιο αγόρασε το και με ευχαριστείς αργότερα! Σχετικά με το bike jig, ναι σίγουρα δεν είναι απαραίτητο, κοστίζει όσο δυο 24-αρια tamiya περίπου, όμως είναι βοηθητικό για stand/παρουσίαση/αποθήκευση όσο δουλεύεις πάνω του, το κυριότερο όμως το περιστρέφεις όπως θέλεις χωρίς να χρειάζεται να αγγίζεις το συναρμολογούμενο τμήμα και φυσικά δεν χρειάζεσαι το έξτρα τρίτο χέρι που αρκετές φορές αναζητούμε σε κατασκευές μας. Καλημέρα!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 29, 2022 9:06:40 GMT 2
Όσον αφορά το sticky pencil μου έχει λύσει τα χέρια, ειδικά στις μικροσκοπικές βίδες αφού οποιαδήποτε τσιμπίδα, με λίγη έξτρα πίεση, τις εκτοξεύει στο άπειρο. Επίσης είναι ιδανικό για PE κομμάτια και στοιχίζει €4-€5, πολύ λιγότερα από οποιαδήποτε καλή τσιμπίδα, και κρατάει μια ζωή (ενώ η τσιμπίδα αν χαλάσει λίγο η μύτη της δεν μπορεί να κάνει την δουλειά και πρέπει να αγοράσεις καινούργια). Αν βρεις κάποιο αγόρασε το και με ευχαριστείς αργότερα! Καλημέρα, Φάνη. Τα έχω δοκιμάσει, αλλά το θεωρώ χαμένο χρόνο και χρήμα. Άσε που μετά από ένα διάστημα χάνει την κολλητική του ικανότητα, και δεν επανέρχεται με το τρίψιμο σε ταινία, που προτείνουν. Τέλος, πάντων, έχοντας τοποθετήσει χιλιάδες βίδες μέχρι τώρα, με το κλασσικό τσιμπίδι, μάλλον μου είναι πλέον δεύτερη φύση, αλλά αν σε βολεύουν εσένα, πάω πάσο.
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 29, 2022 17:29:06 GMT 2
Ωραία η δουλειά με τις καλωδιώσεις Φάνη. Εγώ βαρέθηκα, να πω την αλήθεια, να κάνω την αντικατάσταση στη δική μου και το αποτέλεσμα δεν είναι χάλια... Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 29, 2022 19:48:50 GMT 2
Ωραία η δουλειά με τις καλωδιώσεις Φάνη. Εγώ βαρέθηκα, να πω την αλήθεια, να κάνω την αντικατάσταση στη δική μου και το αποτέλεσμα δεν είναι χάλια... Καλή συνέχεια! Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Όπως είπα, αν δεν έχουνε προβλήματα ευλυγισίας, για OOB κατασκευή, αυτού του είδους τα «καλώδια» είναι ανεκτά και γλυτώσεις χρόνο και κόπο! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by m@ster k@frer on Oct 31, 2022 20:35:22 GMT 2
Ωραία προχωράει Φάνη. Πάμε γερά
Προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια pick n place καθώς δεν έχω καθόλου σταθερό χέρι και για pe λεπτομέρειες με έχει βοηθήσει πολύ. Το κακό τους είναι ότι χάνουν την κολλητική τους ικανότητα πολύ σύντομα και δεν επανέρχονται. Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί δεν έχει βγάλει καμία εταιρία μόνο τις μύτες ώς αξεσουάρ αντικατάστασης.
Το jig καλό χρυσό, το ζαχάρωνα κι εγώ όταν έφτιαχνα σωρηδών μοτοσικλέτες, αλλά τα 150+ που κόστιζε τότε μου φαινόταν ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υψηλή τιμή .
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 31, 2022 21:15:02 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αγάπιε! Το pick and place place με έχει βολέψει και εμένα πάρα πολύ ειδικά για τοποθέτηση μικρών βιδών και PE. Προς το παρόν δεν έχω πρόβλημα με την κόλλα, να δούμε πόσο θα κρατήσει. Έχω και ένα άλλο που είναι μολύβι και το χρησιμοποιώ και αυτό κάποιες φορές, το οποίο το ξύνεις όταν αλλοιωθεί η μύτη του. Για το jig, το είχε βγάλει σε προσφορά το spotmodel στα €100 πέρυσι τα Χριστούγεννα (νομίζω ήταν τα τελευταία 5 κομμάτια για το συγκεκριμμένο) οπότε σε μια παραγγελία που θα έβαζα ούτως ή άλλως το πρόσθεσα οπότε γλύτωσα και τα εξτρα ταχυδρομικά! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 1, 2022 13:00:45 GMT 2
Αρκετές εργατοώρες για τις παρακάτω εργασίες, παρά την σχετική μικρή πρόοδο - αργά αλλά σταθερά που λένε! 1. Ολοκληρώθηκε η λέπτυνση των φτερών και του καλύμματος της αλυσίδας. Ένα από τα μειονεκτήματα του πλαστικού είναι σίγουρα το πάχος αρκετών κομματιών που δείχνουν εκτός κλίμακας, αλλά σίγουρα με προσεκτικό τρίψιμο και περίσσεια υπομονή λαμβάνεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον στα εμφανή σημεία. Εκτός από το μπροστινό φως, αποφάσισα να μην τοποθετήσω ούτε το πίσω, μαζί με την βάση του (όποτε έτριψα και αφαίρεσα το ανάγλυφο σχεδιάγραμμα για την τοποθέτηση της βάσης του) ούτε πινακίδα (οπότε στόκαρα και έτριψα τις 2 τρύπες για την θέση της). Στην συνέχεια, μαζί με το ντεπόζιτο και τα πλαϊνά καλύμματα, τα φτερά ασταρώθηκαν με το Liquid Surface Primer (white) της Tamiya, τρίφτηκαν και στην συνέχεια ψεκάστηκαν με 2 χέρια XF-2. Θα δω αν χρειαστεί να ψεκάσω ακόμη 1-2 χέρια πριν το βερνίκι. 2. Επίσης βάφτηκε η σέλα, το κάλλυμα της αλυσίδας και κάποια αλλά κομμάτια με X-18, LP- 5 και LP-11 αφού πρώτα ασταρώθηκαν με Mr Finishing Sutfacer 1500 (black). 3. Το καθάρισμα των τροχών με τις ακτίνες από το έξτρα βερνίκι (αφού το μπάνιο σε IPA 99% δεν το αφαίρεσε στα περισσότερα τμήματα), μετά την αποχρωμίωση, μαζί με το τρίψιμο-καθάρισμα των ακτίνων από τις ραφές, ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Παρεμπιπτόντως, αν και τα 2 μισά του πίσω τροχού εφαρμόζουν ικανοποιητικά, τα 2 μισά του μπροστινού τροχού έχουν μεταξύ τους τεράστιο κενό και για να κολληθούν θέλουν αρκετό λύγισμα, αλλά το πλαστικό είναι αρκετά εύκαμπτο και όπως μου είπε και ο Κωνσταντίνος δεν είχε πρόβλημα να τα κολλήσει. Οψόμεθα λοιπόν, αλλά προς το παρόν τείνω ακόμη να αντικαταστήσω τις ακτίνες με μεταλλικές (θα εξαρτηθεί αν καταφέρω να αλλάξω πρώτα το τιμόνι με ανάλογο μεταλλικό - στα πιρούνια έχει γίνει ήδη η αλλαγή, όπως θα δούμε παρακάτω). 4. Για τα μεταλλικά τμήματα των πιρουνιών, αφού αφαίρεσα προσεκτικά το επιμέρους τμήμα (αυτό με εξωτερική διάμετρο 3mm) μιας τηλεσκοπικής κεραίας ραδιοφώνου, έκανα τις ανάλογες μετρήσεις (measure twice and cut once όπως λένε) για τα κομμάτια που θα κρατήσω, έκοψα το μεταλλικά με το Electric Cutter της Master Tools (είναι πράγματι πολύ χρήσιμο για αυτή την δουλειά) σε 2 ίσα τμήματα (46mm το καθένα), έκοψα τα κάτω τμήματα των πλαστικών κομματιών που θα κρατήσω, και αφού τα έτριψα περιμετρικά τα προσάρμοσα και τα κόλλησα μέσα στα μεταλλικά τμήματα με 5 min epoxy glue. Επίσης, τοποθέτησα ένα τμήμα ελατηρίου σε κάθε άκρη, και τα προσάρμοσα μέσα στα 2 πλαστικά καλύμματα τα οποία κολλήθηκαν μεταξύ τους. Όταν στέγνωσε καλά η κόλλα, τρίφτηκε προσεκτικά η ένωση από το έξτρα πλαστικό-ραφή που προέκυψε μετά την πίεση των 2 κομματιών και στην συνέχεια περάστηκε με τον υγρό στόκο Mr Surfacer 500. Αύριο πρωί που θα έχει στεγνώσει καλά θα ξανα τριφτεί, θα μαρκαριστεί και θα ασταρωθεί-βαφτεί το ανάλογο τμήμα. Λόγω των ελατηρίων, τα πηρούνια είναι λειτουργικά, και δίνουν την ανάλογη απόσβεση. (Τείνω να μην προσθέσω ούτε το ταχύμετρο στην βάση που υπάρχει στο πηρούνι, οπότε θα αφαιρεθεί και η βάση από το πηρούνι πριν το ασταρωμα-βάψιμο.) 5. Τέλος, μαζί με τον πάγκο μου, καθάρισα και το ρομποτάκι μου, του άλλαξα μπαταρίες και είναι ετοιμοπόλεμο για αύριο πρωΐ!
Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 2, 2022 8:50:49 GMT 2
Μπορεί να διαφωνώ με την χρήση άπειρων εργαλείων για το κάθε τι, αφού θεωρώ ότι κάποια σου "κλέβουν" χρόνο από τον πραγματικό μοντελισμό, αλλά το Electric Cutter είναι πραγματικά πολύ - πολύ χρήσιμο. Ωραία πρόοδος, Φάνη και στοχευμένες επεμβάσεις. Μπράβο
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2022 13:55:54 GMT 2
Ευχαριστώ Γιώργο! Εντάξει, δεν έχουμε και άπειρα μοντελιστικά εργαλεία, αλλά σίγουρα μου αρέσουν και προσθέτω κάποια από αυτά στην εργαλειοθήκη μου αν με ενδιαφέρουν. Όπως είχε πει κάποτε και ο Δημήτρης Μ., αγόραζε εργαλεία μην στοκάρεις κιτ! (το αυτί μου συγκράτησε μόνο το πρώτο ). Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 2, 2022 20:30:41 GMT 2
Καλησπέρα, Φάνη. Ο σχολιασμός για τα "άπειρα" εργαλεία δεν ήταν προσωπικός, αλλά γενικός και αφορούσε την προσωπική μου θεώρηση. Η τοποθέτηση δε φιλική, όπως θα έλεγα σε κάποιον κάνε αυτό για το φινίρισμα, σε κάποιον άλλον βάλε λίγο το weathering στη ζωή σου για να ζωντανέψει, στον τρίτο άλλαξε τα καλώδια, κοκ, προσπάθησα να σου πω μην χάνεις χρόνο από τον πραγματικό μοντελισμό - γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τη μικρή ενεργή μοντελιστική περίοδο λόγω των θερμοκρασιών στην Κύπρο, σε πράγματα που πιθανόν σε αποσπούν από αυτόν και να επικεντρωθείς σε αυτά που σου είναι πραγματικά χρήσιμα και επιταχύνουν την παραγωγικότητα σου. Αυτά με βάση την δική μου εμπειρία, που θεωρώ ότι εκτιμάς (για αυτό έχω το θάρρος να το γράψω) αφού μου έχεις ζητήσει πολλές φορές τη συνδρομή μου, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Κι επειδή προσωπικά πλέον επιλέγω τα εργαλεία μου με βάση το αν και πόσο μου προσφέρουν και πόσο βελτιώνουν την ρυθμοαπόδοση μου, έθεσα το θέμα του jig, περιμένοντας επιχειρήματα που θα με έπειθαν για την χρησιμότητα του, όπως εγώ έκανα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, π.χ. στο tumbler, αφού δεν σου το κρύβω ότι οι μηχανές έχουν μπει για τα καλά στη μοντελιστική μου καθημερινότητα και θα με ενδιέφερε μια αναβάθμιση των εργασιών μου σε αυτές. Φυσικά και η δική σου θεώρηση, με βάση το ενδιαφέρον ή να σου αρέσουν όπως λες είναι απόλυτα σεβαστή και χαίρομαι για σένα. Καλό βράδυ
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2022 21:58:01 GMT 2
Καλησπέρα Γιώργο, Φυσικά και δεν το πήρα προσωπικά αφού εκτιμώ αφάνταστα το ενδιαφέρον σου και την βοήθεια σου - το έχω αναφέρει πολλές φορές και δημόσια και σε μεταξύ μας συζητήσεις. Με τα εργαλεία δυστυχώς δεν μπορείς να ξέρεις αν πργματικά ή ουσιαστικά σε βοηθάνε αν δεν τα χρησιμοποιήσεις ο ίδιος. Επίσης, κάποια που είναι χρήσιμα σε κάποιον μπορεί να μην είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλον και τούμπαλιν. Πράγματι, έχω αγοράσει κάποια εργαλεία που σπάνια τα χρησιμοποιώ - παρόλα αυτά δεν το μετανιώνω, αφού αυτό μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε αγορά. Για το bike jig, προσωπικά ήθελα καιρό να το αγοράσω, αλλά θεωρούσα και εγώ την τιμή του τσιμπιμένη - μέχρι που το έβαλε προσφορά το spotmodel και δεν το σκέφτηκα άλλο - θα εχω καλύτερη απόψη πόσο χρήσιμο μου είναι τελικά όταν θα το έχω χρησιμοποιήσει σε κάποιες κατασκευές (είναι η 1η φορά που το χρησιμοποιώ παρόλο που το αγόρασα τα Χριστούγεννα). Πάντως αρκετοί μοντελιστές μηχανών (όπως θα το έχεις προσέξει και εσύ) το χρησιμοποιούν κατα κόρον - επειδή γνωρίζεις ότι μοντελιστικά με ενδιαφέρουν αρκετά οι μηχανές, ελπίζω να μου αποδειχθεί ταρκετά χρήσιμο γιατί μετά το tumbler και κάποια εργαλεία της proxxon, είναι από τα ακριβά εργαλεία που έχω αγοράσει. Οψόμεθα! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 3, 2022 14:18:06 GMT 2
''Τα υλικά και εργαλεία δεν κάνουν τον μάστορα''.....ή μήπως τον κάνουν...χμμ....δεν ξέρω, μπερδεύτηκα..... (Πέρα από την πλάκα, ότι βολεύει τον καθένα, αρκεί να γίνεται δουλίτσα ).
Όμορφες και λεπτομερείς εργασίες Φάνη και όπως πάντα αναλυτικότατη παρουσίαση. Το τιμόνι γιατί θέλεις να το αλλάξεις, είναι χοντροκοπιά?
|
|