|
Post by Φάνης on Nov 1, 2020 7:41:43 GMT 2
Κωνσταντίνε, Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και την ενθάρρυνση. Ανυπομονώ να δω τι θα καταφέρω. Πρέπει να αγοράσω κάποια βερνίκια και κόλλα για ξύλο, και θα είμαι έτοιμος να το ξεκινήσω. Μιχάλη, τα 2 μεταλλικά σετάκια έχουν περιμετρικά εγκοπές σε διάφορες διαστάσεις και σχέδια για να «ξυρίζεις» ξύλινες βέργες και να τους δίνεις το σχήμα/πάχος που θέλεις. Καλημέρα!
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 1, 2020 12:19:30 GMT 2
Φανη μου καλημερα ..... Υπαρχουν απειρες κολλες για ξυλο απλος εχουν μια διαφορα .. Υπαρχει η D2 k D3 η μεγαλη διαφορα η d3 αντεχει στο νερο . Οσο για τα βερνικια υπαρχουν διαλυτικου και νερου και τα δυο πια ειναι καλης ποιοτητος .
|
|
|
Post by czt on Nov 1, 2020 14:56:33 GMT 2
καλο ξεκινημα Φανη και κατι διαφορετικο απο θεματολογια αλλα και απο υλικο!!!! Δινεις εμπνευση σε πολλους!!!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 1, 2020 16:29:26 GMT 2
Φανη μου καλημερα ..... Υπαρχουν απειρες κολλες για ξυλο απλος εχουν μια διαφορα .. Υπαρχει η D2 k D3 η μεγαλη διαφορα η d3 αντεχει στο νερο . Οσο για τα βερνικια υπαρχουν διαλυτικου και νερου και τα δυο πια ειναι καλης ποιοτητος . Ευχαριστώ Μιχάλη. Έχω ασχοληθεί ήδη με τις διάφορες κόλλες, βερνίκια, stains για ξύλο, οπότε έχω αποκτήσει κάποια ιδέα τι πρέπει να κάνω. Θα τα δούμε όμως όλα στην πράξη!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 1, 2020 16:41:46 GMT 2
καλο ξεκινημα Φανη και κατι διαφορετικο απο θεματολογια αλλα και απο υλικο!!!! Δινεις εμπνευση σε πολλους!!! Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Από νέο υλικό άλλο τίποτε, νιώθω έξω από τα νερά μου! Το ξεκίνησα σήμερα όμως! Θα ανεβάσω φωτό κάποια στιγμή όταν υπάρχει κάποια σημαντική πρόοδος. Προς το παρόν καταγραφή κομματιών, αποκοπή κάποιων από τα πλαίσια και πολύ τρίψιμο (το στοιχείο μου!). Όπως έχεις καταλάβει, μου αρέσει να κατασκευάζω ανεξαρτήτως υλικού, θέματος και κλίμακας! Ναι, το ξέρω είμαι μαζοχιστής, αλλά δεν μπορώ (ή καλύτερα δεν θέλω) να αλλάξω τον χαρακτήρα μου! Με την ευκαιρία, είχα αναφέρει σε ανάρτηση του Νεκτάριου, ότι θέλω πολύ να φτιάξω κάποιο ταχύπλοο, αλλά δυστυχώς η ποικιλία στα συνηθισμένα υλικά/κλίμακες που δουλεύουμε είναι από περιορισμένη ως ανύπαρκτη, και η ποιότητα τους όχι πολύ καλή. Όμως σε ξύλινα υπάρχει και αν δω ότι τα καταφέρνω με το ξύλο σίγουρα κάποια στιγμή θα θελήσω να φτιάξω το παρακάτω mahogany runabout (1:10, Amati)!
Λογικά, πρέπει να έχεις δει το διαφημιστικό σποτάκι για την Heineken! Δες το λινκ παρακάτω. youtu.be/-0-AJYlJcF0Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by ViL27 on Nov 1, 2020 17:22:31 GMT 2
Πολύεργαλείο είσαι Φανή! Καλή επιτυχία!
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 1, 2020 19:54:44 GMT 2
Οτιδηποτε θες να ρωτησεις για κολλες η βερνικια η μαρκες μην ντραπεις . Ωραια διαφημηση .....
|
|
|
Post by nektarios on Nov 1, 2020 20:34:03 GMT 2
Πολύ όμορφες αμφότερες οι επιλογές, τόσο αυτό που ξεκινάς όσο και αυτό που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις! Είσαι όλο ευχάριστες εκπλήξεις! Καλή αρχή! Θα το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κάποτε (πριν από πολλά χρόνια) ήθελα να ασχοληθώ κι εγώ, αλλά τα ξύλινα καράβια μού φαίνονταν - και ακόμη μού φαίνονται - οτι απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες αλλά και αποθέματα υπομονής από αυτά που διαθέτω...
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 1, 2020 21:36:02 GMT 2
Οτιδηποτε θες να ρωτησεις για κολλες η βερνικια η μαρκες μην ντραπεις . Ωραια διαφημηση ..... Ευχαριστώ Μιχάλη!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 1, 2020 22:02:32 GMT 2
Πολύ όμορφες αμφότερες οι επιλογές, τόσο αυτό που ξεκινάς όσο και αυτό που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις! Είσαι όλο ευχάριστες εκπλήξεις! Καλή αρχή! Θα το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κάποτε (πριν από πολλά χρόνια) ήθελα να ασχοληθώ κι εγώ, αλλά τα ξύλινα καράβια μού φαίνονταν - και ακόμη μού φαίνονται - οτι απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες αλλά και αποθέματα υπομονής από αυτά που διαθέτω... Ευχαριστώ πολύ Νεκτάριε! Σίγουρα έχει τις δικές του τεχνικές το ξύλο, αλλά νομίζω με 1-2 απλά μοντέλα μπαίνεις γρήγορα στο κλίμα. Θα δούμε πως θα πάει .... Προς το παρόν αφαίρεσα και έτριψα την καρίνα και τα στηρίγματα για τον σκελετό, για να μπουν μετά οι σανίδες (η 1η δυσκολία για πρωτάρη όπως εγώ) αφού γίνει το κατάλληλο ευθυγράμμισμα και τελικό τρίψιμο για να κάτσουν σωστά οι σανίδες. Δεν έχω κολλήσει τίποτα μέχρι τώρα, απλώς dry fitting του σκελετού. Πρόσεξα όμως ότι η καρινα χάνει λίγο, οπότε τις έβαλα βάρος και θα την αφήσω 24 ώρες να δω αν θα έρθει στα ίσα της. Επίσης άρχισα να φτιάχνω την βάση που θα κάτσει το σκάφος, έτριψα τα 2 κομμάτια ώστε να είναι πολύ λεία και ομαλά στις ακμές τους. Σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι από το πλαίσιο, θα δοκιμάσω να δω πως πως θα είναι μετά από sanding sealer, wood stain και wood lacquer clear (όχι σίγουρος ακόμη αν θα ακολουθήσω αυτήν την διαδικασία γιατί το plywood, δηλαδή το κόντρα-πλακέ, έχει τις ιδιαιτερότητες του από ότι έχω διαβάσει-παρακολουθήσει στο YouTube). Από το κιτ λείπει μια ράβδος 0.5mm διάμετρο και 300mm μήκος, και ένα ματσάκι σύρμα πάχους 0.25mm. Για το 2ο έχω νομίζω σε κάποια από τα συρταράκια μου, για το 1ο σίγουρα όχι, αλλά θα κοιτάξω να βρω και αν όχι 0.5mm διάμετρο σίγουρα μπορώ να βρω κάποιο με μεγαλύτερη διάμετρο και θα το λεπτύνω. Ούτως ή άλλως είναι μια εργασία που πρέπει να μάθω αφού χρειάζεται σε τέτοιες κατασκευές. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 1, 2020 22:27:50 GMT 2
Έχει την χάρη του το καραβομαραγκολίκι, καλή επιτυχία στο νέο σου εγχείρημα Φάνη!
|
|
|
Post by nektarios on Nov 1, 2020 22:55:33 GMT 2
Υ.Γ.: προς την "διαχειριστική ομάδα" του φόρουμ: Με την ευκαιρία τής νέας κατασκευής τού Φάνη, μήπως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα νέο thread με τίτλο "το ScW ανοίγει τα... πανιά του"; ώστε να συμπεριλαμβάνονται κι άλλα ναυτικά θέματα που ενδεχομένως προκύψουν;
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2020 6:36:24 GMT 2
Υ.Γ.: προς την "διαχειριστική ομάδα" του φόρουμ: Με την ευκαιρία τής νέας κατασκευής τού Φάνη, μήπως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα νέο thread με τίτλο "το ScW ανοίγει τα... πανιά του"; ώστε να συμπεριλαμβάνονται κι άλλα ναυτικά θέματα που ενδεχομένως προκύψουν; Ωραία ακούγεται! Σκοπεύεις να ξεκινήσεις κάτι σύντομα; Ίσως θα ήταν καλύτερα να υπήρχε μια ειδική κατηγορία (δεν ξέρω πως θα πρέπει να ονομάζεται και ποιους περιορισμούς πρέπει να έχει) αλλά να μπορεί κάποιος να τα βάζει ως θέματα, για να είναι οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα. Το αφήνω στον Γιώργο να το σκεφτεί/συζητήσουμε και βλέπουμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν είχα σκοπό να ανεβάσω πολλά βήματα στην συγκεκριμένη κατασκευή, βλέποντας το ενδιαφέρον κάποιων, λογικά θα ανεβάζω περισσότερες φωτό/επεξηγήσεις με την πρόοδο μου σε περίπτωση που και κάποιος άλλος φίλος θελήσει να φτιάξει κάποιο ξύλινο μοντέλο/πλοίο στο μέλλον. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2020 6:39:58 GMT 2
Έχει την χάρη του το καραβομαραγκολίκι, καλή επιτυχία στο νέο σου εγχείρημα Φάνη! Ευχαριστώ Άλεξ! Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό από αυτά που συνήθως ασχολούμαστε αλλά και ενδιαφέρον ταυτόχρονα!
|
|
|
Post by czt on Nov 2, 2020 10:45:17 GMT 2
Πιστευω το να ανεβασες πολλα βηματα αξιζει γιατι σε αυτη εδω τη γωνια βλεπουμε πραγματα που δε μπορεις να βρεις αλλου εντος των τοιχων και ειναι κατι που συναρπαζει μικρους και μεγαλους.
Υγ το νεο μελος του φορουμ μαλλον ειναι ο φιλος που με βοηθαει στις φωτο οταν μπορει
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2020 19:10:28 GMT 2
Πιστευω το να ανεβασες πολλα βηματα αξιζει γιατι σε αυτη εδω τη γωνια βλεπουμε πραγματα που δε μπορεις να βρεις αλλου εντος των τοιχων και ειναι κατι που συναρπαζει μικρους και μεγαλους. Χαίρομαι για αυτό Κωνσταντίνε! Προς το παρόν η καρίνα είναι πιασμένη με τις 2 μέγκενες που αγόρασα πρόσφατα, να έρθει στα ισα της, θα την αφήσω έτσι μέχρι αύριο και ελπίζω να είναι σε κατάσταση που να μπορώ να ξεκινήσω να δουλεύω τον σκελετό. Φυσικα, για αυτούς που ασχολούνται με το άθλημα, υπάρχουν κατάλληλα jig για αυτή την δουλειά, τα οποία επίσης βοηθούν στο πέρασμα των σανίδων. Εγώ δεν έχω τέτοιο, απλώς θα αφαιρέσω τα ενδιάμεσα κουτιά, θα κρατήσω όμως την καρίνα με τις μέγκενες και θα αρχίσω να κολλάω και να ευθυγραμμίσω ένα-ένα τα κομμάτια του σκελετού, που είχα δείξει στην προηγούμενη φωτό με το dry fit. Στην συνέχεια θα κολληθεί το κατάστρωμα, οπότε μετά νομίζω η καρίνα θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη (έτσι νομίζω...). Καλό βράδυ.
|
|