|
Post by mikys2019 on Nov 2, 2020 19:43:15 GMT 2
Φανη το σκαφος στο πετσωμα εχει κ καρφια η μονο κολλα ? Μην ξεχνας το ξυλο εαν το ζεστανεις μαλακωνει κ στριβει ....
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 6, 2020 12:20:09 GMT 2
Φανη το σκαφος στο πετσωμα εχει κ καρφια η μονο κολλα ? Μην ξεχνας το ξυλο εαν το ζεστανεις μαλακωνει κ στριβει .... Καλημέρα Μιχάλη, Το συγκεκριμένο παρέχει σανίδες μόνο για μια στρώση, γιατί μετά θα βαφτεί, άρα τα καρφιά δεν παίζουν. Θα δούμε πως θα πάει.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 6, 2020 12:32:56 GMT 2
Ξεκίνησα σήμερα να φτιάχνω το σκαρί! Για ευθυγράμμιση, αγόρασα εχθές μεταλλικές γωνιές σε 3 μεγέθη, μικρά, μεσαία και μεγάλα. Αφού τις καθάρισα από τις αυτοκόλλητες ετικέτες (ναι έχω πρόβλημα με αυτές γενικά ), τις έτριψα καλά να φύγουν κάποια γρέζια που είχαν και τις χρησιμοποίησα. Τελικά οι μικρές και οι μεσαίες είναι κατάλληλες για το μέγεθος αυτής της καρίνας, αλλά δεν είχα αγοράσει αρκετές! Όπως και να έχει, έφτιαξα το σκαρί, και τώρα θα πρέπει να περιμένω 24 ώρες για να αρχίσω το τρίψιμο που χρειάζεται στο τελευταίο κομμάτι στην μεριά της πρύμνης για ευθυγράμμιση. Θα μπουν επίσης μερικά ακόμη κομμάτια τα οποία είναι στηρίγματα, και μετά θα τριφτεί στις κατάλληλες μεριές για το πέτσωμα. Επίσης, δοκίμασα να δω πως είναι τα wood stains που έχω του νερού, στην βάση για το ιστιοφόρο (στο ένα κομμάτι). Το συγκεκριμένο είναι πεύκο (pine) και του πέρασα 1 ελαφρύ χέρι. Θα δούμε πως θα φαίνεται όταν στεγνώσει (η φωτό δεν αποδίδει καλά το χρώμα, δείχνει πιο λαμπερό από κοντά!). Θα δω αν θα του περάσω άλλο χέρι ή αλλάξω το stain με άλλο, όπως καρυδιά! Στο τέλος, όταν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, θα του περάσω βερνίκι. Εσείς τι πιστεύετε ταιριάζει για την βάση, σατινέ ή γυαλιστερό βερνίκι;
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 6, 2020 14:01:51 GMT 2
Χαχαχαχα καλωσηρθες πισω στο σχολειο με τοσα μανταλακια ... Φανη μου η αποχρωση ειναι καθαρα θεμα δικο σου ολα ειναι ωραια ...μονο μια συμβουλη ...προτιμησε σατινε βερνικι γιατι το γυαλιστερο δειχνει ολες τις ατελειες .
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 6, 2020 15:13:47 GMT 2
Χαχαχαχα καλωσηρθες πισω στο σχολειο με τοσα μανταλακια ... Φανη μου η αποχρωση ειναι καθαρα θεμα δικο σου ολα ειναι ωραια ...μονο μια συμβουλη ...προτιμησε σατινε βερνικι γιατι το γυαλιστερο δειχνει ολες τις ατελειες . Ναι, έχει πλάκα Μιχάλη! Συμφωνώ, το σατινέ είχα και εγώ υπόψιν, νομίζω ταιριάζει περισσότερο στην όλη εικόνα!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 7, 2020 14:24:58 GMT 2
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 7, 2020 17:24:59 GMT 2
Φανη μου ....εχτες σε σκεφτομουν ....για εμπα εδω .... www.mn-modelar.com/και πηγαινε αριστερα στα κοκκινα ,εκει που λεει Second Hand ...για δες ποσες πολλες κ ωραιες ευκαιριες. Δες τα ομως ολα .....αλλα μην τα παρεις ολα ....χαχαχαχαχα
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 7, 2020 18:05:36 GMT 2
Από το κιτ λείπει μια ράβδος 0.5mm διάμετρο και 300mm μήκος, Δεν είπες τι υλικό... Αν είναι μπρούντζος, ρίξε μια ματιά εδώ: www.ksmetals.com/brass. Τα βρίσκεις και σε διάφορα μοντελάδικα εδώ, αν και όχι πάντα σε όλες τις διαμέτρους. Το μήκος είναι στάνταρ αυτό που θες. Θα σου χρειαστούν ούτως ή άλλως άπειρα τέτοια (και σωληνάκια - και από αλουμίνιο) για σκρατσιές στις Pocher.
Αν είναι ατσαλόβεργα, εγώ έχω πάρει διάφορες διαμέτρους (από 0,4 έως 2,5 χιλ.) στα εργαλειάδικα της οδού Αθηνάς με το μέτρο και πάμφθηνα.
Καλό βράδυ
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 7, 2020 19:52:05 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Έχω και εγώ αρκετά μεταλλικά rods, tubes, κτλ. Αν χρειαστώ άλλα, θα τα έχω στα υπόψιν. Το συγκεκριμμένο που λείπει είναι ξύλινο! Δεν έχω δει που ακριβώς χρειάζεται (μάλλον στα κατάρτια) αλλά νομίζω μπορώ να λεπτύνω οποιοδήποτε μεγαλύτερης διαμέτρου με κάποιες τεχνικές που έψαξα και βρήκα (αν είχα τόρνο, φυσικά τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά!), αν δεν βρω εδώ τόσο λεπτό.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 7, 2020 21:43:36 GMT 2
Φανη μου ....εχτες σε σκεφτομουν ....για εμπα εδω .... www.mn-modelar.com/και πηγαινε αριστερα στα κοκκινα ,εκει που λεει Second Hand ...για δες ποσες πολλες κ ωραιες ευκαιριες. Δες τα ομως ολα .....αλλα μην τα παρεις ολα ....χαχαχαχαχα Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη για τον σύνδεσμο! Απ τον Τσέχο δεν αγοράζω γενικά (ξέρω ότι εσύ τον προτιμάς) γιατί έχει απαγορευτικά ταχυδρομικά για Κύπρο! Ούτως ή άλλως δεν έχω σκοπό να αγοράσω άλλα κιτ για ένα διάστημα όπως έχω αναφέρει, αλλά να επενδύσω σε κάποια εργαλεία που θέλω! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 7, 2020 22:47:11 GMT 2
Ανοίγει τα πανιά του έπρεπε να λέγεται, Φάνη... Πολύ ενδιαφέρον η πρόοδος. Όπως σου έχω πει είναι μέσα στα σχέδια μου να φτιάξω κάποια στιγμή ένα ξύλινο. Ίσως το δοκιμάσω.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 8, 2020 10:01:11 GMT 2
Ανοίγει τα πανιά του έπρεπε να λέγεται, Φάνη... Πολύ ενδιαφέρον η πρόοδος. Όπως σου έχω πει είναι μέσα στα σχέδια μου να φτιάξω κάποια στιγμή ένα ξύλινο. Ίσως το δοκιμάσω. Καλημέρα Γιώργο! Φυσικά και το θυμάμαι! Ελπίζω να το πράξεις σύντομα, αξίζει τον κόπο, και είναι, μοντελιστικά, challenging που λέμε! Συμβουλή μου (με τα πολύ λίγα που έχω δει) μην ξεκινήσεις το συγκεκριμένο! Όχι γιατί είναι πολύπλοκο, αλλά γιατί με πιστεύω δεν είναι το καλύτερο για ξεκίνημα. Πιστεύω, οποιοδήποτε από τα αρχικά της Ocio Creativo είναι καταλληλότερο για αρχάριους αφού έχει καλύτερες οδηγίες, και επίσης το κατάστρωμα δεν χρειάζεται να λυγίσει τόσο πολύ (1.5mm plywood) και να κολλήσει σε κάθε νομέα, αλλά εφαρμόζει εύκολα (το ίδιο και για τα υπό-καταστρώματα σε κάποια από αυτά). Επίσης, σε 2-3 από αυτά, υπάρχουν αναλυτικά (βήμα-βήμα) βίντεο στονYouTube της εταιρείας με όλη την κατασκευή τους, οπότε έχεις ένα καλό μπούσουλα. Επίσης, μου έκανε άσχημη εντύπωση, ότι έλειπαν κάποια κομμάτια, και η όχι ίσια καρίνα (για κιτ που απευθύνεται σε αρχάριους)! Ίσως να έτυχε στο συγκεκριμένο, αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 8, 2020 10:34:01 GMT 2
Έφτιαξα την βάση, και την βερνίκωσα. Τελικά, χρησιμοποίησα μείγμα, δρυς-πεύκο, για τα wood stains, και 3 χέρια σατινέ βερνίκ του νερού, με πινελάκι, ακολουθώντας τα νερά του ξύλου. Το πρώτο χέρι ήταν αραιωμένο με νερό (50-50), στέγνωσε για 1 ώρα, και τα 2 επόμενα χέρια κανονικά, 6 ώρες στέγνωμα μεταξύ τους (το 2ο χέρι δεν έχει στεγνώσει ακόμη, μόλις το πέρασα) και τρίψιμο ελαφρά με fine sponge, μεταξύ 2ου και 3ου χεριού. Επίσης, χρησιμοποίησα για 1η φορά την μέγκενη που αγόρασα για να πριονίσω τις ξύλινες βέργες για την βάση! Το κατάστρωμα κόλλησε γερά στις εγκοπές της καρίνας, αλλά τώρα έρχεται το 1ο δύσκολο εγχείρημα. Να κολλήσει το κατάστρωμα όλους τους νομείς. Ξεκίνησα με την 1η σειρά, τα clamps (αυτά με την βάση) που έχω είναι αρκετά βοηθητικά, αλλά όχι τα καλύτερα για αυτή την δουλειά. Δεν είναι σίγουρος αν θα κολλήσουν καλά, οπότε πρέπει να περιμένω 12-24 ώρες, για να δω πως συμπεριφέρεται, και να δω πως θα συνεχίσω. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 8, 2020 13:36:45 GMT 2
Αλλαγή πλεύσης! Η κόλλα δεν πρόκειται να κρατήσει τα κατάστρωμα πάνω στους νομείς! Οπότε, αφού έβαλα ξυλόκολλα κάτω από κάθε χώρισμα, στην συνέχεια κάρφωσα το κατάστρωμα πάνω στους νομείς (2 ή 3 καρφάκια σε κάθε πλευρά). Χρησιμοποίησα καρφάκια που είχα αγοράσει και τα τοποθέτησα με το push pin εργαλείο και στην συνέχεια τα χτύπησα και με το σφυράκι, να κάτσουν καλά. Ίσως, η μη-ενδεδειγμένη λύση, αλλά μπορώ να συνεχίσω την κατασκευή! Επειδή θα μπουν σανίδες πάνω στο κατάστρωμα, τα καρφιά θα κρυφτούν, αλλά πρέπει πρώτα να τα πιέσω ακόμη καλύτερα με κάποιο κατάλληλο μεταλλικό αντικείμενο, για να μην είναι υπερυψωμένα! Στην συνέχεια, τοποθέτησα τα 2 πλαϊνά κομμάτια/στηρίγματα στην μεριά της πλώρης, και μόλις κολλήσουν καλά, θα τριφτεί περιμετρικά (θα πάρει αρκετό χρόνο το τρίψιμο αυτό) βάση οδηγιών, για να ξεκινήσω το πέτσωμα (το 2ο δύσκολο εγχείρημα)! Επίσης, δοκίμασα τις 2 βέργες για τα κατάρτια και κάθονται στις θέσεις τους μια χαρά! Στην τελευταία φωτό παίρνουμε μια ιδέα για το υψος του μοντέλου, και όταν τοποθετηθεί και ο πρόβολος (ή αλλιώς μπομπρέσο!) στην πλώρη, και ολοκληρωθεί η κατασκευή (ελπίζω δηλαδή!), το όλο εγχείρημα θα έχει, περίπου, μήκος 62cm, ύψος 44cm και πλάτος 12 cm!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 10, 2020 12:37:40 GMT 2
Λίγη πρόοδος ακόμη. Αφού μελέτησα διάφορα άρθρα για το πέτσωμα του καταστρώματος και κάποιες μοντελιστικες τεχνικές, αποφάσισα να κόψω σανίδες μήκους 80mm, να καθαρίσω τα πλαϊνά από ξεφλουδίσματα, να τα περάσω με μολύβι για να αναπαραστήσω το μαύρο υλικό που υπήρχε ανάμεσα στις σανίδες (caulking ή καλαφάτισμα η λεγόμενη διαδικασία), και να φτιάξω το πιο απλό μοτίβο. Μόλις στεγνώσει θα καθαρίσω τα 2 μισά ημικύκλια από τις σανίδες (οι θέσεις για τα κατάρτια) και θα ολοκληρώσω το πέτσωμα. Επίσης, για τα ξύλινα καρφιά που χρησιμοποιούσαν στις ενώσεις, θα χρησιμοποιήσω την απλούστερη, αλλά πολύ συνηθισμένη, μοντελιστική τεχνική, αυτή πιέζοντας με το μολύβι (και τονίζοντας επίσης με το μολύβι ή κάποιο μαύρο πολύ-πολύ λεπτό μαύρο μαρκαδοράκι) να δημιουργήσω την υποψία καρφιού! Σκοπός μου είναι να μάθω τα βασικά και απλά μοντελιστικά βήματα για κάθε μέρος της κατασκευής, και να ελαχιστοποίησω τα λάθη μου (ως πρωτάρης τόσο στο ξύλο όσο και στα πλοία) όσο περισσότερο γίνεται. Προς το παρόν, σίγουρα το απολαμβάνω! Καλημέρα.
|
|
|
Post by czt on Nov 13, 2020 21:47:48 GMT 2
Φανη μεγαλο εγχειρημα βλεπω ειναι η προσπαθεια που κανεις σε αυτο το κιτ που παει πολυ ωραια και με καλο αποτελεσμα μεχρι τωρα. Ελπιζω να δουμε και αλλα τετοια κιτ απο τα χερια σου
|
|