|
Post by konstantinf on Oct 9, 2021 11:16:07 GMT 2
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά Φάνη... Αν και ειλικρινά, θα είναι κρίμα να παρουσιαστεί ξαφνικά ένα no go ή να γίνει μια στραβή...
|
|
|
Post by alex78 on Oct 10, 2021 10:43:24 GMT 2
Μιλάμε για κιτ ''διαμάντι'', άσε που μαθαίνεις άνετα και μηχανολογία.... Καλή συνέχεια mister.
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 10, 2021 10:46:09 GMT 2
Thank you sir!
|
|
|
Post by nektarios on Oct 14, 2021 20:42:43 GMT 2
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 15, 2021 11:37:09 GMT 2
Να 'σαι καλά Νεκτάριε, όντως έχει πλάκα το πράγμα! Κι αν προσέξεις λιγάκι την αφαίρεση του φλας και δεν βιαστείς με το dry fit, η συναρμογή είναι λουκούμι...
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 16, 2021 17:38:04 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου! Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκε αρχικά ο έλεγχος της λειτουργικότητας των κινητών μερών με dry fit της πίσω και της μπροστινής ανάρτησης και του συστήματος μετάδοσης στον πίσω τροχό. Επίσης ετοιμάστηκε και δοκιμάστηκε το ρεζερβουάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κιτ (μη προβλέποντας βάψιμο) δίνει μαύρη λωρίδα χαλκομανίας για επικάλυψη της συγκόλλησης των δύο μισών του ρεζερβουάρ... (!). Προτίμησα την αρκετά επίπονη απάλειψη αυτής της ραφής με τρίψιμο - περισσότερα θα φανούν την ώρα του βαψίματος. Όπως και να 'χει το dry fit δεν ανέδειξε κανένα πρόβλημα - όλα δουλεύουν όπως έπρεπε. Ιδού το αποτέλεσμα:
Κατόπιν αυτού του ικανοποιητικού ως προς την λειτουργικότητα αποτελέσματος, τα επιμέρους συστήματα αποσυναρμολογήθηκαν ένα-ένα για να ετοιμαστούν για την τελική τους τοποθέτηση. Ξεκίνησα με το πίσω φτερό το οποίο φέρει την πλάκα για τα πίσω φώτα και τον ρυθμιστή τάσεως:
Στο σημείο αυτό δύο παρατηρήσεις: 1. Ετέθη το ζήτημα (και από τον Γιώργο) να αντικατασταθούν τα καλώδια από βινύλιο που δίνει το κιτ με ρεαλιστικότερα. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως αποφάσισα να μην το κάνω, αφενός διότι η ποιότητά τους είναι σαφώς ανώτερη από τα συνήθη στάνταρ (π.χ. της Heller) και τα πάχη τους είναι λίγο πολύ στη σωστή κλίμακα και αφ' ετέρου διότι έχουν έτοιμες τις διακλαδώσεις και τα βύσματα / ακροδέκτες για τη σύνδεσή τους (βλέπε τις παραπάνω φωτογραφίες και την φωτογραφία από το τροφοδοτικό του μπροστινού φαναριού:
2. Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο update η λεπτομέρεια αφορά και στα κομμάτια που δεν φαίνονται, εδώ π.χ. στον ρυθμιστή τάσεως που έχει εντόσθια, αν και εκ των πραγμάτων και της θέσεώς του δεν πρόκειται να ανοιχτεί ποτέ στο τελειωμένο μοντέλο:
Σειρά πήρε κατόπιν η μπροστινή ανάρτηση. Το πάνω μέρος του πιρουνιού με την κάτω τιμονόπλακα δίνονται σε πέντε κομμάτια με την ιδέα-ελπίδα ότι η γραμμή ένωσης των σωλήνων θα καλυφθεί από το στέλεχος-φορέα των μπροστινών φλας. Προτίμησα, κι εδώ να κάνω μια συγκόλληση της προκοπής και να τρίψω / γυαλίσω δεόντως το σημείο για εξάλειψη της ραφής:
Ωραία λεπτομέρεια το αμορτισέρ στροφής του τιμονιού:
Και μιας και ανέφερα το στέλεχος-φορέα των φλάς: Οι οδηγίες δείχνουν σαφώς πού πρέπει να κοπεί αυτό το κομμάτι από το sprue. Στη βιασύνη μου και βασιζόμενος στην "πείρα" μου (τρομάρα μου...), έκοψα σύρριζα τους δύο πίρους που στηρίζουν τα φλας. Ευτυχώς, μπόρεσα και τους αντικατέστησα με κομματάκια ράβδου αλουμινίου:
Αυτά για σήμερα. Να έχετε όλοι μια καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 16, 2021 20:07:51 GMT 2
Αργά αλλά σταθερά Κωνσταντίνε! Πολύ όμορφα! Όπως είπες δεν χρειάζεται βιασύνη στο συγκεκριμένο, αξίζει όλη την προσοχή σου. Το χρώμιο φαίνεται αρκετά καλό, θα το κρατήσεις σε όλα τα κομμάτια ή κάποια θα ξεβαφτούν-ξαναβαφτούν; Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 16, 2021 20:28:17 GMT 2
Μια χαρά προχωράει, Κώστα. Το κιτ πολύ δυνατό και φυσικά καλά έκανες και έτριψες τη ραφή του πλαστικού. Βάλε τώρα λίγη λεπτόρρευστη υγρή κολλά (π.χ. την πράσινη της tamiya) στην ένωση, άστο να στεγνώσει και ξανατρίψε. Αυτό λειτουργεί σαν στοκάρισμα. (κάπου το έχω και στις τεχνικές, αν θυμάμαι καλά) Βέβαια, 80% πάλι θα δεις κάποιο υπόλειμμα της γραμμής ένωσης κατά το αστάρωμα, αλλά είναι λογικό. ΥΓ1. Την καλωδίωση άλλαξε την, είναι χάλια. Το αξίζει το κιτ, εξάλλου οι διακλαδώσεις γίνονται εύκολα. ΥΓ2. Αφαίρεσε τα ανάγλυφα pin εκατέρωθεν στον ρυθμιστή τάσεως και αντικατέστησε τα με μεταλλικές βίδες. Γενικά, στην 1/6 η διαδικασία αυτή για όπου υπάρχει τέτοια ανάγλυφη λεπτομέρεια, θα δώσει πόντους στη λεπτομέρεια της κατασκευής. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 17, 2021 7:00:55 GMT 2
Φάνη και Γιώργο, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!
#Φάνη:
Η ιστορία με την αποχρωμίωση είναι πονεμένη... Προς το παρόν αποχρωμιώνω είτε αυτά όπου το γυαλιστερό χρώμιο είναι λάθος, είτε αυτά που έχουν εμφανείς ραφές ή άλλα ψεγάδια. Αυτό έγινε π.χ. στο στέλεχος-φορέα των φλας. Προβληματικό γίνεται το θέμα στα μεγάλα κομμάτια, π.χ. τις εξατμίσεις ή το τιμόνι που στο 1:1 είναι γυαλιστερά του κερ@τ@! Η αποχρωμίωση εκεί και το ξαναβάψιμο (με τι; η καλύτερη επιλογή μου είναι το Chrome Silver της Humbrol) δεν δίνει την επιθυμητή γυαλάδα. Θα επανέλθω στο θέμα εν καιρώ.
#Γιώργο: 1. Στις συγκολλήσεις έγινε χρήση της Extra Thin (δες την φωτογραφία των άβαφτων σωλήνων του πιρουνιού). Στο ρεζερβουάρ επίσης, αλλά υπάρχουν ακόμα σημεία στο μπροστινό μέρος που χρειάζονται επανάληψη. 2. Οι βίδες στον ρυθμιστή τάσεως αντικαταστάθηκαν - ευχαριστώ! 3. Τα καλώδια, όσο χάλια και να 'ναι, είναι καλύτερα από μια δική μου σκρατσιά. Όταν με το καλό βρεθούμε ξανά από κοντά, θα μου δείξεις, μεταξύ άλλων, πώς φτιάχνονται λεπτές διακλαδώσεις. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μένα, είναι η ύπαρξη σωστών ακροδεκτών και βυσμάτων:
Όπως και να 'χει ευχαριστώ για την συμβουλή!
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 19, 2021 21:59:48 GMT 2
Κωνσταντίνε καλή επιτυχία και από μένα,έστω και καθυστερημένα,καθώς έχω αλλεργία στον τομέα των δικυκλων
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 20, 2021 16:47:22 GMT 2
Δεν πειράζει Σπύρο, οι ευχές, έστω και αλλεργικές, είναι καλοδεχούμενες και χρειάζονται!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 22, 2021 8:19:15 GMT 2
#Γιώργο: 1. Στις συγκολλήσεις έγινε χρήση της Extra Thin (δες την φωτογραφία των άβαφτων σωλήνων του πιρουνιού). Στο ρεζερβουάρ επίσης, αλλά υπάρχουν ακόμα σημεία στο μπροστινό μέρος που χρειάζονται επανάληψη. 2. Οι βίδες στον ρυθμιστή τάσεως αντικαταστάθηκαν - ευχαριστώ! 3. Τα καλώδια, όσο χάλια και να 'ναι, είναι καλύτερα από μια δική μου σκρατσιά. Όταν με το καλό βρεθούμε ξανά από κοντά, θα μου δείξεις, μεταξύ άλλων, πώς φτιάχνονται λεπτές διακλαδώσεις. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μένα, είναι η ύπαρξη σωστών ακροδεκτών και βυσμάτων:
Κώστα, επανέρχομαι αν και κάπως καθυστερημένα, αφού από το σχόλιο μου και μετά συνέβη ότι μπορείς να φανταστείς Για την Extra Thin κόλλα αναφέρομαι για διαδικασία μετά τη συγκόλληση. Αν το περάσεις ένα χέρι από πάνω, αφού κολλήσει καλά, λειτουργεί σαν στόκος, κλείνοντας κάποια μικροκενά. Οι ακροδέκτες φτιάχνοντας εύκολα με μεταλλικά washers ή φύλλα πλαστικού, ανάλογα το είδους τους, ενώ τις διακλαδώσεις μπορείς να τις φτιάξεις με συστροφή καλωδίων και κάλυψη του σημείου της συστροφής με ένα μικρό κομμάτι θερμοσυστελλόμενο. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 24, 2021 8:05:41 GMT 2
Καλημέρα σε όλους! # Γιώργο, ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις. Σε ό,τι αφορά στην χρήση της Extra Thin αυτό ακριβώς έπραξα. Σχετικά με τις καλωδιώσεις, έχω την εντύπωση πως όταν έχω να συνδέσω 12 καλωδιάκια, όπως στις ασφάλειες (που δείχνω παρακάτω), ακόμα κι αν χρησιμοποιήσω τα πιο λεπτά που έχω (0,4 χιλ.) της MFH, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ χοντρό (πάνω από 2 χιλ.) στο σημείο της περιστροφής και σύνδεσης. Γι' αυτό και προτίμηση την (ούτως ή άλλως πιο βολική ) χρήση των έτοιμων του κιτ... Και περνάμε στα πραχθέντα της εβδομάδας: Συνεχίζοντας στο μπροστινό σύστημα, ετοιμάστηκε κατ' αρχήν ο προβολέας στο βάθος του οποίου τοποθετούνται οι ηλεκτρικές ασφάλειες (άλλο ένα κομμάτι, που δεν θα ξαναδεί κανείς ποτέ...):
Μπροστά απ΄ αυτές τοποθετείται ο ανακλαστήρας με τα λαμπάκια του:
Και να το σύνολο:
Στη συνέχεια ετοιμάστηκε το ταμπλό με το ταχύμετρο, τα κουμπάκια του και τα φωτάκια του:
Και κατόπιν πέρασα ξανά στην πίσω ανάρτηση όπου ετοιμάστηκε το σύστημα μετάδοσης που είναι ενσωματωμένο στο ψαλίδι:
Τέλος ετοιμάστηκαν τα αμορτισέρ, όπου χρειάστηκε καθάρισμα του χώρου ολίσθησης με τρυπανάκι 1 χιλ.:
Αυτά για σήμερα, να έχετε όλοι μια καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 24, 2021 15:40:21 GMT 2
Αργά αλλά σταθερά Κωνσταντίνε! Ωραίος ο προβολέας! Τα λαμπάκια τα έβαψες με μπογιά ή με μαρκαδοράκια; Καλό απόγευμα!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 24, 2021 16:35:26 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φάνη! Τα λαμπάκια του ταμπλό (που δίνονται στο κιτ το καθένα χωριστά στο sprue με τα διαφανή) βάφτηκαν με μπογιά (ένα χέρι πάνω στο sprue κι ένα αφού κόπηκαν, για να καλυφθούν και τα σημεία κοπής).
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 31, 2021 9:55:02 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Την εβδομάδα που πέρασε ασχολήθηκα με διάφορα επιμέρους συστήματα. Κατ' αρχήν βάφτηκαν και τοποθετήθηκαν ο ορθοστάτης... ... και το ψαλίδι με το σύστημα μετάδοσης και τα πίσω αμορτισέρ:
Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν και τοποθετήθηκαν τα φλας, οι ανακλαστήρες, το πίσω φως και η πινακίδα:
Στο πλάι του πλαισίου τοποθετήθηκε ο διακόπτης...
... και στη συνέχεια τοποθετήθηκε η κεντρική καλωδίωση και συνδέθηκε με όσους ακροδέκτες υφίστανται σ' αυτό το στάδιο:
Σειρά πήραν κατόπιν οι τροχοί και τα φρένα:
Τέλος οι τροχοί προσαρμόστηκαν στους άξονές τους και το μοντέλο στάθηκε για πρώτη φορά στα πόδια του:
Να έχετε όλοι μια καλή Κυριακή, και από αύριο ένα καλό μήνα!
|
|