|
Post by Φάνης on Dec 2, 2020 6:27:27 GMT 2
Μιλάμε για αυτό το τράμ (Berlin)! Είναι και εντός της θεματολογίας του ScW (πολιτικό όχημα), έτσι δεν είναι;
|
|
|
Post by czt on Dec 2, 2020 13:11:09 GMT 2
Καλησπέρα Φανη η αναφορά και το σκεπτικό μου είναι να δώσω κάτι εύκολο να παρακίνηση το παιδί ( έτσι έκανα εγώ με τα δικά μου) κάτι μεγάλο με δείκτη δυσκολίας για να τελειώσει εύκολα γρήγορα και να θέληση κάποιο αλλο
|
|
|
Post by czt on Dec 2, 2020 13:12:12 GMT 2
Μιλάμε για αυτό το τράμ (Berlin)! Είναι και εντός της θεματολογίας του ScW (πολιτικό όχημα), έτσι δεν είναι; Εγώ λέω ναι και είναι πάρε πολύ ωραίο!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 2, 2020 14:20:37 GMT 2
Το συγκεκριμένο τραμ είναι καθοδόν! Όταν το παραλάβω, θα ανεβάσω φωτό με τα περιεχόμενα του!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 6, 2020 18:15:50 GMT 2
Βρήκα λίγο χρόνο σήμερα και συνέχισα την δουλειά στα 2 κουβούσια (τα πλαίσια που προστατεύουν από το νερό την είσοδο στα αμπάρια) και στα καπάκια τους. Οι διαστάσεις των ξύλων (πλακέ) που έδινε το κιτ δεν ήταν οι σωστές για να φτιάξω τις 4 βάσεις (γωνιές) οι οποίες θα μπουν στην οροφή των 2 καπακιών, οπότε χρησιμοποίησα άλλες από λωρίδες basswood που είχα στο εργαστήριο, στις κατάλληλες διαστάσεις. Τα άκρα των τριγωνικών μερών στοκαρίστηκαν και τρίφτηκαν διότι είχαν κάποιες τρύπες μετά την αφαίρεση τους από τα πλαίσια. Αυτά, όπως και τα κουβούσια, θα ασταρωθούν και θα βαφτούν σκούρο καφέ. Στην συνέχεια, έδωσα μια ελαφρά καμπύλη στα 2 καπάκια και πέρασα την κάτω πλευρά τους (αυτή που δεν θα φαίνεται) με sapelle stain. Η πάνω πλευρά (αυτή που θα φαίνεται), θα καλυφθεί με 0.5mm sapelle strips τα οποία παρέχει το κιτ. Στην συνέχεια, θα ντυθούν και αλλά μέρη, όπως οι πόρτες, στις οποίες θα περαστούν μεντεσέδες/βίδες και θα εφαρμοσθούν πάνω στα κουβούσια/καπάκια. Ελπίζω να τα ολοκληρώσω αύριο, ώστε και τα 2 αυτά τμήματα που θα μπουν πάνω στο κατάστρωμα να είναι έτοιμα! Ο τελικός στόχος για αυτά τα τμήματα είναι να μοιάζουν (όχι κατ´ ανάγκην στην απόχρωσή τους) κάπως έτσι: Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 6, 2020 19:09:08 GMT 2
Φανη καλησπερα ....το καπακι για τα αμπαρια θα ειναι συρταρωτο ? Χαρηκα που η σφηκτηρες που πηρες ειχαν αμεσως δουλεια ..... Προχωρας πιστευτα ...σε χαιρομαι ειλικρινα . Στην πρωτη φωτο το x-acto το χοντρο να ξερεις ηταν απο τα πρωτα που βγηκε στην αγορα ....Κοντα στο 1965 ...μετα ολα τα υπολοιπα ... Δεν ξερω εαν βγαινει ακομα σε καλη ποιοτητα .
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 6, 2020 20:01:05 GMT 2
Ευχαριστώ Μιχάλη Προχωράω αργά, όποτε βρω χρόνο και νιώσω την ανάγκη να ασχοληθώ μαζί του. Ούτως ή άλλως είναι το 1ο μου ξύλινο (όχι μόνο πλοίο) οπότε μαθαίνω και το απολαμβάνω πραγματικά - σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες ξύλινες κατασκευές (ίσως κάποιες από αυτές μπορούν να ανήκουν σε κάποια θεματολογία εδώ, αλλά σίγουρα όχι όλες!). Τα 2 μικρά καπάκια για τα αμπάρια θα είναι συρταρωτά, αφού θα ενσωματωθούν και σε αυτά ανάλογες γωνιές για να πιάνουν με τις άλλες. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι λειτουργικά, αφού στην ουσία δεν υπάρχει αμπάρι, απλώς το μέρος στο κατάστρωμα πριν τοποθετηθούν θα βαφτεί μαύρο για ευνόητους λόγους. Την λεπίδα στο κόκκινο x-acto την έχω για να αφαιρώ (λεπτά) φύλλα ξύλου (balsa, basswood, κτλ) που εξέχουν όταν κάνω πέτσωμα σε μικρά μέρη (όπως στα καπάκια) ή σε διάφορες ενώσεις όταν εξέχει κομμάτι ξύλου (όπως στις γωνίες) - στην συνέχεια ένα απλό τρίψιμο απαλά με λίμα ή σφουγγαράκι και είναι έτοιμα. Είναι πολύ χρήσιμη για γρήγορη δουλειά, αλλά θα ήθελα να αγοράσω και κάποιο άλλη, πιο λεπτή-μικρή λεπίδα, η οποία θα μου είναι χρήσιμη για να αποκόπτω τα κόντρα-πλακέ μέρη από τα πλαίσια τους! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 6, 2020 20:56:08 GMT 2
Για την συγκεκριμενο x-acto βγαινουν οτι λεπιδα θες κ αρκετα σχεδια σε πριονακια ...απλος πρεπει να τα βρεις . Εχω παρει πριν χρονια μια κασετινα με μετρια μαχαιρια για αυτο το μαχαιρακι .
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 7, 2020 6:29:05 GMT 2
Για την συγκεκριμενο x-acto βγαινουν οτι λεπιδα θες κ αρκετα σχεδια σε πριονακια ...απλος πρεπει να τα βρεις . Εχω παρει πριν χρονια μια κασετινα με μετρια μαχαιρια για αυτο το μαχαιρακι . Ναι, σίγουρα, ούτως ή άλλως έχω διάφορες άλλες λεπίδες/πριονάκια. Θέλω όμως να αγοράσω ακόμη ένα κόκκινο χερούλι για ευκολία, να μην χρειάζεται να αλλάζω κάθε φορά λεπίδες! Το συγκεκριμένο χερούλι είναι πολύ βολικό για να πιέζεις κάθετα! Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 8, 2020 16:25:57 GMT 2
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 8, 2020 19:53:11 GMT 2
Καλησπέρα ....ετοιμάσου τώρα να μάθεις κ ναυτικούς κόμπους κ είναι κ άπειρη κ φανταστική ... Καλοριζικα τα εργαλεια πλεξιματος .
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 9, 2020 17:27:39 GMT 2
Καλησπέρα ....ετοιμάσου τώρα να μάθεις κ ναυτικούς κόμπους κ είναι κ άπειρη κ φανταστική ... Καλοριζικα τα εργαλεια πλεξιματος . Ευχαριστώ Μιχάλη! Να δούμε τι θα καταφέρω όταν με το καλό φθάσω εκεί!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 9, 2020 17:56:49 GMT 2
Συνέχισα και σήμερα λίγο πάνω στο Swift. Η πρόοδος είναι αργή, γιατί χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να κολλήσουν καλά τα κομμάτια πριν τα κόψεις-τρίψεις για να τα φέρεις στην μορφή που πρέπει, και επίσης πρέπει να γίνει τμήμα-τμήμα! Η διαδικασία φαίνεται κάπως στις φωτό παρακάτω, όπου πρέπει πρώτα να πετσώσεις την πάνω πλευρά, να περιμένει να στεγνώσει καλά για να κόψεις-τρίψεις, και μετά να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία σε κάθε ένα από τα πλαϊνά τμήματα! Η κάτω πλευρά δεν χρειάζεται πέτσωμα αφού θα κρυφτεί, απλώς μόνο την απόχρωση του ξύλου. Επίσης, σε κάποια κομμάτια, που πρέπει να στρογγυλέψεις λίγο τις γωνιές, είναι καλύτερα αυτό να γίνει πριν το πέτσωμα (για παράδειγμα στα καπάκια που οδηγούν στο αμπάρι), και στην συνέχεια να ακολουθήσεις το τελικό σχήμα και μετά το πέτσωμα. ´Οπως βλέπεται, έχω σκουρύνει αρκετά (στην φωτό είναι πιο σκούρα από ότι στην πραγματικότητα) τα καλύμματα στα κουβούσια μετά το πέτσωμα τους! Δεν ξέρω αν μου αρέσει ή όχι (θα υπάρχει αρκετή αντίθεση με το κατάστρωμα...) παρόλα αυτά τα οι πόρτες και τα καπάκια που οδηγούν στο κατάστρωμα θα είναι πιο ανοιχτά για μια μικρή αντίθεση στην συνολική εικόνα τους. Μόλις τελειώσω το πέτσωμα στις πλευρές σε πόρτες-καπάκια, θα περαστούν οι μεντσέδες-χερούλια και θα ενσωματωθούν στα πλαίσια μαζί με κάποια άλλα κομμάτια για να ολοκληρωθούν! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 9, 2020 20:03:56 GMT 2
Ωραια η καρυδια για την εποχη του ....ωραια κ αληθοφανη αποχρωση . Φανη υπαρχουν κ γρηγορες κολλες ...απλος να ξερεις η κολλα δουλευει πολυ καλυτερα κατω απο σφηκτηρα γιαυτο εβγαλαν κ το υγρο καρφι για εκει που δεν μπαινει σφηκτηρας .
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 9, 2020 20:30:55 GMT 2
Ωραια η καρυδια για την εποχη του ....ωραια κ αληθοφανη αποχρωση . Φανη υπαρχουν κ γρηγορες κολλες ...απλος να ξερεις η κολλα δουλευει πολυ καλυτερα κατω απο σφηκτηρα γιαυτο εβγαλαν κ το υγρο καρφι για εκει που δεν μπαινει σφηκτηρας . Ευχαριστώ Μιχάλη! Ναι, συμφωνώ για του σφηκτήρες, εδώ δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι βολικό από αυτούς που έχω, για αυτό και αφήνω αρκετή ώρα την κάθε πλευρά να κολλήσει καλά γιατί όταν κόβω αυτά που περισσεύουν υπάρχει περίπτωση να σπάσουν, είναι πολύ λεπτά/εύθραυστα. Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν μπορείς να βρεις πολλά πράγματα (ακόμη και εαν υπάρχουν θα είναι σε εξειδικευμένα μέρη που πρέπει κάποιος να τα γνωρίζει και να σε κατατοπίσει!) Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής υγρό καρφί, ούτε καν άχρωμη γομαλάκα που θέλω να χρησιμοποιώ πριν να περάσω τις αποχρώσεις του ξύλου..... Παρεμπιπτόντως τα κουβούσια στην προηγούμενη ανάρτηση έχουν πρώτα ασταρωθεί με μαύρο αστάρι και στην συνέχεια βαφτεί με hull red (και τα δύο με ακρυλικά Vallejo), και έχουν καφέ απόχρωση, παρόλο που στην φωτό δείχνουν μαύρα! Με την ευκαρία, και μια φωτό από την μια πλευρά σε πόρτα μετά το πέτσωμα-κόψιμο-τρίψιμο, και η αντίθεση της με την άλλη που ακόμη δεν έχει πετσωθεί! Όταν ολοκληρωθεί το πέτσωμα, τριφτεί ελαφρά και περαστεί και η απόχρωση ξύλου (sapelle ή pine) θα δείξει σχετικά όμορφο πιστεύω! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 10, 2020 11:53:43 GMT 2
Σχεδόν δύο ώρες δουλειά μόνο για τα 2 καπάκια που οδηγούν στο αμπάρι! Στην συνέχεια, αφού τρίφτηκαν ελαφρά, περάστηκαν 2 ελαφρά χέρια (αφού στέγνωσαν για 15 λεπτά μεταξύ χεριών) με απόχρωση πεύκου (pine stain). Οι βάσεις για τα καπάκια, έχουν βαφτεί και αυτά όπως τα κουβούσια (καφέ απόχρωση). Θα μπουν άλλες 2 βάσεις σε κάθε καπάκι από την κάτω πλευρά για να είναι συρταρωτά, και από ένα χερούλι στην κορυφή τους. Δεν άντεξα όμως και έκανα μια δοκιμή πως φαίνονται, σε αντίθεση με την απόχρωση καρυδιάς στο κάλυμμα! Στην ίδια απόχρωση θα είναι και οι πόρτες! Εδώ κάποιες φωτό από την διαδικασία αποκοπής των περισσευμάτων από τα πλαίσια στα πλαϊνά μέρη. Θέλει καινούργια κοφτερή λεπίδα, μεγάλη προσοχή και σταθερές κινήσεις, γιατί τα φυλλαράκια είναι τόσο ευαίσθητα και λεπτά που με την παραμικρή πίεση μπορούν να σπάσουν/ξεκολλήσουν (και μετά, φτού και από την αρχή - μου έτυχε σε 1 από τις πόρτες). Επίσης, στις φωτό φαίνεται και ο τρόπος που δούλεψα το πέτσωμα στις στρογγυλεμένες γωνιές με το να εφαρμόσω πρώτα ξυλόκολλα, στην συνέχεια να πιέσω και μετά, αφού στεγνώσουν, να τρίψω προσεκτικά για να πάρουν την μορφή που πρέπει (το τρίψιμο βοηθάει τα τριψίδια να καλύπτουν τα κενά (εδώ ως ένα βαθμό, αφού το τρίψιμο στα συγκεκριμένα μέρη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό) - γνωστή επίσης ως μέθοδος για να καλύπτεις τις τρύπες όταν χρησιμοποιήσεις/αφαιρέσεις καρφιά στο πέτσωμα ή οπουδήποτε αλλού! Καλό μεσημέρι!
|
|